GIPS organitza un segon Cafè GIPS dedicat a les possibilitats de la fotònica aplicades a la salut

El Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS) del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), en col·laboració amb la Junta Comarcal del Baix Llobregat de Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l’Àrea d’Innovació i Emprenedoria del CoMB van organitzar el dijous 13 d’abril el segon Cafè GIPS “Llum per la salut” a l’Hospital de Bellvitge. Els Cafès GIPS són trobades informals entre professionals de diversos àmbits relacionats amb la salut per posar-se al dia de les darreres novetats sobre un tema específic i fer xarxa entre ells.

En aquesta ocasió, el Cafè GIPS va estar dedicat a conèixer les darreres aplicacions i la recerca que s’està fent al voltant de les aplicacions de la fotònica en la salut. Més de 60 professionals van assistir a la trobada, que va comptar amb un intens debat sobre com posar en pràctica algunes de les iniciatives presentades.

La directora de Planificació Estratègica, Innovació i Avaluació de la GTMS, Encarna Grifell, i el president de la Junta Comarcal del Baix Llobregat del CoMB, Àlex Santamaria, van ser els encarregats d’obrir la sessió tot destacant la importància de tenir espais de participació i col·laboració entre professionals de forma interdisciplinària i remarcant, també, l’interès generat per aquest tema.

La presidenta de la Comissió Gestora de GIPS, Clara Prats, va explicar l’estructura i objectius del GIPS i el seu funcionament a través dels diversos grups de treball que organitzen la seva activitat com, per exemple, els Cafès GIPS. Prats va parlar del triangle pacient-professional sanitari-tecnologia i de com n’és de rellevant l’entesa entre tots tres, sobretot en el que respecta al pacient i el professional, i entre el professional i la tecnologia. La física va destacar la importància creixent de la interdisciplinarietat dels equips sanitaris, on cada vegada hi ha més presència d’enginyers biomèdics, bioinformàtics, biofísics o titulats en biomedicina que desenvolupen procediments, productes o solucions en diferents àmbits de salut.

El domini de la llum aplicat a la salut

L’ICFO promou activitats de recerca i desenvolupament tecnològic en el camp de la fotònica aplicat a diverses àrees. La KTT Project Portfolio Manager (Health), Ariadna Martínez ,va explicar la cartera d’aplicacions de tecnologies de l’ICFO en l’àmbit de salut que es desenvolupa a través de col·laboracions amb hospitals i centres de recerca biomèdica, universitats i empreses. Entre les seves iniciatives, la física va presentar la Xarxa de Fotònica Mèdica de Barcelona, que promou activitats de recerca i desenvolupament en fotònica que es duen a terme a la regió de Barcelona mitjançant col·laboracions de llarga durada entre l’ICFO i els seus socis biomèdics i clínics.
L’expert en nanotecnologia de l’ICFO, Miguel Ángel Moreno, va presentar el projecte Rhytmion, una plataforma intel·ligent, portable i segura per guiar l'entrenament físic personalitzat gràcies al monitoratge de dades de fisiologia muscular directa que s'adquireixen a través de tecnologia òptica avançada.

Seguidament, l’enginyer de l’ICFO, Alfredo Ongaro, va exposar la solució BioAirWatch, un dispositiu per mesurar patògens com bacteris, virus i fongs a l'aire amb dades en temps real, amb un funcionament similar al dels detectors de fums i que es pot aplicar, per exemple, en l'anàlisi de la qualitat de l'aire als quiròfans.

En tercer lloc, l’estudiant de doctorat i expert en fotònica de l’ICFO José Javier Ruiz va relatar el treball de recerca de l’ICFO en els usos de la tècnica d’espectroscòpia Raman per caracteritzar el teixit de melanoma coroidal a través de mesures molt precises amb làser de tumors en viu i sense biòpsies. Aquest projecte s’està desenvolupant en col·laboració amb el servei d’oftalmologia de l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL.
Finalment, la coordinadora del grup de treball Cafè GIPS, Georgina Vidal, va tancar la jornada destacant l’esperit d’aquestes trobades que ofereixen formació de forma propera  i informal en diverses disciplines que poden esdevenir noves oportunitats de col·laboració.

Més informació