Estudiants d’Elisava investiguen possibles solucions als problemes reals de l’atenció primària gràcies d’una col·laboració amb el GIPS

Com pot ajudar l’enginyeria de disseny industrial a les necessitats dels pacients i professionals de l’atenció primària del sistema sanitari públic català? El Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS) va adreçar aquesta pregunta als estudiants de l’assignatura de “Projectes I” del 3r curs del grau d’Enginyeria de disseny Industrial de l’Escola de Disseny i Enginyeria durant el curs acadèmic 2022-2023.
El GIPS va posar en contacte els estudiants amb 8 Centres d’Atenció Primària (CAP): quatre corresponents  al Servei d’Atenció Primària (SAP) Metropolitana Sud i quatre centres que formen part de l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa (ACEBA).

D’aquesta manera, els futurs enginyers van poder detectar quines eren les necessitats de l’atenció primària per enfocar els seus projectes a través d’entrevistes amb els professionals i també al treball de camp en els centres.  
Els dissenys dels estudiants han plantejat solucions per millorar alguns dels problemes que presenten els CAPS com, per exemple, l’eficiència dels centres, fer més fàcil i agradable l’estada dels pacients a les instal·lacions, facilitar la tasca dels professionals o disminuir els residus dels centres.  

Els projectes entre els estudiats d’Elisava i els CAPs ha estat liderat pel grup de treball de relacions instucionals del GIPS i els treballs han estat  tutoritzats per la professora d’Elisava i membre de la Comissió Gestora del GIPS, Maria Visa.  
Aquest són alguns dels projectes presentats pels alumnes:

STNL-20, per Daniel Abril Rodríguez i Carmen Bataller Arcila: Màquina desinfectant de teles antivirals per reemplaçar els rotlles de paper que es fan servir cada dia en els consultoris mèdics.  A través d’un mecanisme automàtic, l’aparell és capaç de netejar, desinfectar i assecar el mateix teixit de forma senzilla i ràpida. L’objectiu és estalviar costos i deixalles del CAP.

WaitO, per Natàlia Ayuso i Albert Vañó: Dispositiu de mà portàtil per informar pacients i professionals sanitaris sobre les visites mèdiques, també amb indicació de l’ocupació de les consultes per evitar interrupcions. L’objectiu és que els pacients disposin de la informació sobre la seva pròxima consulta de forma privada i amb informació per orientar-s’hi dins del CAP. Adreçat a pacients i personal mèdic.

ELBE, per Maria Barrabés i Valentina Sagarra: Prestatgeria telescòpica personalitzable per aprofitar el màxim d'espai d'emmagatzematge disponible als magatzems dels CAPs i millorar-ne l’organització.

Bend, per Patrícia  Bové Tort i Maria de las Heras Alonso: Estructura de cortina articulada i plegable per millorar la zona de treball i l’espai per canviar-se dels pacients que han de ser explorats.

Bilm, per Enric Bruguera i Ignasi Bernad:  Àrea de joc infantil per millorar les sales d’espera pediàtriques per estimular el benestar i tranquil·litat dels pacients. L’objectiu és disminuir el nerviosisme dels nens i millorar el seu estat d’ànim per facilitar la fluïdesa de la visita mèdica i  reduint-ne els retards.

Easystock, per Clàudia Clavé i Alícia Roca: Sistema de control digital del material farmacològic de la consulta administrat pel personal mèdic del CAP per facilitar la seva gestió i millorar l’eficiència del sistema de reposició a les consultes.

E-consult, per Esteba Jan i Grothe David: Maletí mèdic portàtil amb els dispositius bàsics per a les revisions a domicili. A través d’un sistema en línia els resultats poden ser analitzats e forma remota, ajudant pacients amb mobilitat reduïda i de zones rurals de difícil accés als CAPs, evitant desplaçaments.

Bonn, per Alèxia Farré I Lluc Rodó: Peces per unir els tamborets de les consultes per tal de crear superfícies més àmplies d’una forma forta i segura per facilitar la feina dels professionals sanitaris.

ERT, per Laia Garcia i Joan Ribot: Taula regulable elèctricament en alçada que suporta els retinògrafs als CAPs per permetre la posició còmoda de tots els usuaris, incloses les persones amb dificultats motrius o de mobilitat.

Bases, per Pau Gil Alcaraz i Marc Mariné Llorente: Sistema modular desmuntable i amb optimització de l’espai per rebre, emmagatzemar i transportar mostres de sang, orina i femta.

WM, per Helena Escobar Gallego i Clara Valsells Mitjans: Disseny d’un model de sala d'espera interactiva per oferir als pacients una experiència més agradable al CAP tenint en compte també el benestar dels treballadors, amb pintura nano fotocatalítica, biblioteca amb sistema de desinfecció per llum UVC i catifa antiestrès.

Yuzzi Panda, per Guillermo Jauregui Gutierrez i Alejandro Guerra Amor: Dispositiu mèdic per tallar la visió del pacient pediàtric amb la imatge infantil d’un os panda per reduir l’impacte i facilitar la feina del personal sanitari (en vacunes, per exemple). El dispositiu disposa d’un element amb vibrador per reduir la sensació de dolor.

KIO, per Elena Iborra i Jiang Sonia: Sistema de benvinguda al centre per millorar l'experiència d'espera als CAP orientat a pacients i treballadors de recepció, que ofereix bona comunicació, fluïdesa i orientació als pacients per aconseguir un bon ambient. 

Wheel Aide, per Àlex Olivella i Karlonia Pierozak:  Dispositiu de baix cost, lleuger i resistent per  ajudar a empènyer les cadires de rodes a través d’un petit motor i facilitar el transport de pacients.

o-medic, per Anna Garrido Giménez i Roger Rigat Arias: Material substitut respectuós amb el medi ambient del paper d’un sol ús dels llits de les consultes. Està dissenyat per estalviar temps als professionals de la salut i reduir l'aigua generada per aquest paper. L’aparell d’instal·lació disposa d’un motor que renova el material i de llum desinfectant (UV-C LIGHT).

sac, de Pol Gimaré i Xavier Vidal: Cadires adaptades a persones amb mobilitat reduïda amb un sistema que aixeca el seient permetent que aquestes persones es puguin incorporar amb facilitat a les sales d'espera. Solució aplicable a l’atenció primària, hospitalària  o a qualsevol classe de sala d'espera.

PillCase, per Vanina Gil i Sergio Juvero: Pastiller intel·ligent per a les persones que tenen grans quantitats de medicaments prescrits, oferint-los una forma d'organització que se suporta en una aplicació amb informació sobre els medicaments i alarmes que poden sonar al dispositiu o a l’app.

VITA, per Mario Fradera i Pol Baqué: Dispositiu mòbil adaptable al mobiliari CAP que recull les dades de la pressió arterial i l'oxigen sanguini i les envia la clínica de manera autònoma. Adreçat a pacients hiperfreqüents que pateixen problemes cardiovasculars i també al personal sanitari que realitza els processos de control d'aquests pacients.

Call me, per Isabel  Ruiz i Lidia Teruel: Dispositiu buscapersones amb llum led, lletres en relleu i braille per rebre notificacions de forma auditiva i tàctil.

M.U.L., per Candela Palomeque i Joana Codina: Mòdul d’anàlisi d’orina compatible amb el contenidor de mostra d’orina d’ús als centres sanitaris amb una tapa modular adaptables a les parts íntimes femenines i masculines per facilitar la recollida de la prova.

WOP, per Martina Tonico i Eli Armengol: Col·lector de cables retractable per als cables de la màquina electroquirúrgica i el bisturí elèctric.

u-add, per Claudia Contreras, Helena Giralt i Pau Tubau: Plataforma supletòria per adaptar l’amplada de la llitera del CAP a una amplada major de 300 mm des de qualsevol costat.

Inline, per Oriol Franch i Juan Urquia: Dispositiu dedicat a rebre, classificar i protegir tots els pacients amb un sistema que organitza els usuaris segons la prioritat de l'activitat a realitzar i automatitza l'ús de les dades en el moment de la visita. Ofereix un rellotge electrònic per al pacient amb informació sobre orientació dins del centre, notificacions de visites i informació sobre transferències d’arxius.

I.H.A.K, per Ben Monahan i Joaquim Noguez: Kit mèdic portable per fer proves bàsiques d’avaluació de la salut.

DGCARE, per Gerard Cabezas Marcè i Pau Romagosa Calatayud: Dispositiu tecnològic a través de pantalles tàctils per optimitzar la productivitat i eficiència de la recepció del CAP amb l’objectiu de reduir el temps d’espera, eliminar cures, burocràcia i millorar la satisfacció del pacient.

Stool Collector, per Joan Bosch Sierra: Pel·lícula de plàstic soluble per facilitar la recollida de femtes als pacients

The Swimlane  Project, per Salvador Vilà i Anna Solano: Sistema de senyalització adreçat millorar l’orientació dels pacients  al centre amb una estructura exterior amb informació sobre els serveis de cada planta (amb diferents colors), senyalitzacions a les parets i a terra.

Pager, per Lola Bofill Arbó i Laura Gómez Soriano: Sistema de buscapersones amb un disseny ergonòmic que avisa el pacient quan li toca entrar al consultori, mitjançant l'emissió de llum i vibracions per protegir la seva intimitat i facilitar la feina del metge.